image

Mi is az airsoft?

Az airsoft több évtizedes hagyománnyal rendelkező japán eredetű hobbi-sport, amelynek lényege a paintballhoz hasonlóan, hogy több csapat próbálja egymást valamely tematika alapján legyőzni, mégpedig úgy, hogy ebben a legyőzésben fontos szerepet játszanak a valódira hasonlító légfegyverek, amelyek 6mm átmérőjű műanyag golyókat, BB-ket (ball bearing) lőnek ki, nem veszélyes, biztonságos erővel.

image
Fotó: Kertész László (Sten)

Játék

Az egyes játékok tematikája és az alkalmazott szabályrendszer széles skálán mozog. Kis létszámnál élvezetesek a gyors, rövid körökre osztott, végkiállós speed játékok. A több száz fős tömegeket megmozgató területfoglalós, zászlószerzős rendezvények tömény és folyamatos akciót ígérnek, az élő szerepjátékot airsoft fegyverekkel ötvöző szervezések pedig a teljes beleélést teszik lehetővé.
Külön kiemelném a milsim-nek nevezett lényegét tekintve feladat-megoldás alapú, a hadászatból a játékhoz szükséges mértékben valós elemeket is átemelő játékmódot. Nekem ez utóbbi a kedvencem.
Mindenki megtalálja a számára megfelelő stílust. Aki nem akar mást csak hétvégén kergetőzni a barátaival, aki zöldsapkás kommandósnak vagy rambónak, esetleg a világháborúban harcoló hősnek szeretné magát érezni, és az is aki nukleáris holokauszt után felbomlott társadalomban próbálná inkább ki magát. Az elképzelt történeteknek, a megoldandó feladatoknak és a kialakított egyedi szabályoknak csak a képzelet szabhat határt.

image
Fotó: Kertész László (Sten)

Megítélés

Az airsoft, mint hobbi-sport megítélése egy kissé talán bizonytalan. Felnőtt emberek állig felfegyverzett katonának, zsoldosnak, mexikói banditának vagy radioaktív pusztát járó vándornak öltözve elhagyatott laktanyákban, elkerített, erdős-fás területeken az igazihoz nagyon hasonlító módon háborúsdit vagy egyéb kalandot játszanak. Tapasztalatom szerint legtöbben érdeklődve kapják fel fejüket, amikor megtudják mi a hobbim és az mit is takar valójában. Amikor airsoftos képeket mutatok, tetszik nekik, elismerően hümmögnek, mosolyognak. Ez a többség reakciója.

Néhányan azonban felteszik a kérdést: Egymást lövitek? Gyilkolászósat játszotok? Esőben, sárban csúsztok másztok, fagyban kint alszotok sátor nélkül? Etetitek a szúnyogokat? Mi a jó ebben? Meghülyültetek?

Tíz év aktív, életforma-szerű airsoftozás után megpróbálok válaszolni a fenti kérdésre és megmutatni azt, hogy a látszattal ellentétben az airsoftban legalább annyi, ha nem több rejtett értékék van, mint bármelyik távol keleti küzdősportban, a futballban, a bokszban vagy akár a sakkban.

image
Fotó: Pé

Airsoftos

Tévedés volna az airsoftot valamely jól körülhatárolható társadalmi csoport sajátjának nevezni. A játékosok között egyaránt vannak irodisták és kétkezi munkások, értelmiségiek és mesteremberek, fiatal felnőttek és nyugdíjasok, fiúk és lányok, leképeződik a teljes hazai társadalom. Szeretik a kihívást, szeretik a természetet, sokan szeretnek közülük más bőrébe bújni, más szerepet eljátszani. Sokan pedig csak hétvégi kikapcsolódást, testmozgást, a heti stressz levezetését keresik. Egy azonban közös bennük, hogy keresik a kihívást és alapvető jellemvonásuk a becsületesség.

image
Fotó: Kertész László (Sten)

Becsület

Az airsoft alapja a becsület. A becsapódó BB nem hagy látható nyomot, legtöbbször nem is érezni, hiszen a ruha, a felszerelés felfogja a gyenge erejű lövést, csak a hangja, a csattanás, a koppanás hallatszik. Becsület nélkül ez a játék értelmét veszti, hiszen ha az eltalált, nem vállalja be, akkor a játék fájdalmas pankrációvá válik. Búvárruhába öltözött őrültek értelmetlen viaskodásába. A játék akkor élvezetes, ha a találatot kapott azonnal és feltétel nélkül jelzi azt, így adva sikerélményt és – bár furán hangzik – örömet a másiknak. Akkor élvezetes, ha ez oda-vissza működik.

Aki csal, azt hamar kiveti magából a közösség. Aki csaló mentalitással érkezik, az nem marad meg hosszú távon az airsoft világában, hiszen a csaló embert zsigerből taszítja egy becsület vezérelte, összetartó közösség. Inkább jellemző az, hogy a megtévelyedve érkezőket magába szívja és megformálja, jó útra téríti a társaság. Legalább a játék erejéig.

image
Fotó: Pé

Közösség

A mai fiatalabb korosztálynak nem kellett megtapasztalnia a háború borzalmait és remélem unokáinknak sem kell majd átélnie azt. A sorkatonaság szükségessége vagy feleslegességének megvitatása nem célom, viszont tény, hogy rendre és fegyelemre nevelő hatása hiányzik a mai társadalomból. Nagyapáink, apáink elmondásából azonban sokunknak ismerős a sokat emlegetett bajtárs, a katonatárs személye, akire minden körülmények között számítani lehet, jóban-rosszban egyaránt. A valódi harc, az életért, a győzelemért való küzdelem páratlanul erős köteléket épít két ember között.
Hasonlóan erős köteléket hoz létre a játékosok között az airsoft is. Ez a játék olyan élményt ad, amely mentes az erőszaktól, mentes a félelemtől, a rettegéstől és a háború értelmetlen borzalmaitól, ugyanakkor telve van a játék, a barátság, a természetben eltöltött idő és az egészséges versenyszellem élményével.

Az airsoft játékokon tilos és üldözött a hangos szó, a kiabálás és a veszekedés. Helyette a jó hangulat, a barátkozás, a viccelődés és a közös erőfeszítések sikere felett érzett öröm jellemző.

A szemben álló oldalak nem ellenségek, hanem ellenfelek, tulajdonképpen sportolók. Nem lelőni akarják egymást hanem eltalálni. Ezt nagy különbségnek tartom. Nem külön-külön, hanem csapatot alkotva küzdenek a közös célért. Az airsoftban kialakult kapcsolatok a való életben is stabil alapot és biztos kapcsolati tőkét jelentenek. Nem ritkán szerelmet, akár házasságot is.

image
Fotó: Pé

Lányok

A fegyverek és a haditechnika iránti érdeklődés inkább a férfiak sajátja, de nem kizárólagosan. A társadalom egyre inkább kezdi elfogadni azt, hogy a nőknek is helye van a múltban férfiaknak fenntartott foglalkozásokban és tevékenységekben. Száz éve bizonyosan nem láthattak egyenruhában nőt, és a vadászatokon is inkább mint közönség vettek részt, sem mint aktív résztvevők. Napjainkra ez megváltozott, hölgyek is katonáskodnak, vadásznak, sőt az elit harcosok közé is felvételt nyerhetnek.

Valljuk be őszintén. Sokkal jobb a hangulat, ha a társaságot lányok is színesítik.

Igaz ez az airsoftra is, egyre több lányt látni a pályán, ahogy önfeledten vetik bele magukat a játékba. A közösségnek pedig kifejezetten jót tesz, ha az alapvetően nyugodt alaptermészetű hölgyek e hatásukat a játék-harctéren is kifejtik.

image
Fotó: Pé

Szabályok

Ahány ország annyi szabály, de mindegyik alapja a becsületes találatmegadás. Magyarországon a legelterjedtebb és irányadó szabály a Magyar Airsoft Szabályzat – MASZ, a hazai airsoft élet szellemi és tudományos központjának a softair.hu szabályzata, amelyet a fórum tagjai alkottak meg és frissítenek időközönként a változó igényeknek megfelelően. Vannak egyéb, nem túl elterjedt lokális szabályzatok is, ezekkel nem foglalkoznék mert létrejöttük oka inkább értelmetlen airsoft politika vagy dacos sértődés.

A MASZ nem jogszabály, inkább kötelező ajánlás.
A MASZ azt a minimumot adja és követeli meg, amely elengedhetetlenül szükséges a biztonságos és élvezetes játékhoz. A szervező a MASZ-tól szigorúbban meghatározhatja a játékán alkalmazott szabályokat, de enyhébben nem. A MASZ rendelkezik az airsoft fegyverekre vonatkozó megkötésekről is.

Airsoft légfegyverek

Az airsoft játékokon használt eszközök jogi értelemben fegyverek, működésüket tekintve pedig légfegyverek, azon belül elektromos (AEG – automatic electric gun, AEP – automatic electric pistol), gázos (GBB – gas blow back /pisztolyok/, GBBR – gas blow back rifle /puskák, karabélyok/) vagy rugós (Spring) működési elvűek.

Egy közös bennük, hogy 6mm átmérőjű műanyag gömblövedéket (nem lőszert) lőnek ki olyan erővel, amely nem veszélyes. Készültek 8mm-es légfegyverek is, de ezek szórványosak és a MASZ nem engedi használatukat. További izgalmas jellemzőjük, hogy nagyon hasonlítanak az igazi fegyverekre, ezzel is fokozva az amúgy is páratlan játékélményt.

Kezelésük odafigyelést és fegyelmet igényel mindenkitől, emiatt az airsoft felelősségteljes, megfontolt magatartást követel és arra nevel. A célzott lőtáv egy átlagos fegyverrel 40-50 méter. Pontos, precíz airsoft fegyverrel a gyakorlott játékos akár a 60-80 méteres célzott lőtávot is elérheti ideális körülmények között.

Apolitikus és pacifista airsoftos

Bár a fentiek alapján más kép is kialakulhatott az olvasóban, “az airsoft játékosok nem képviselnek semmilyen katonai vagy félkatonai szervezetet, politikai, vallási, vagy etnikai csoportot. Az airsoft a paintballhoz hasonló, biztonságos, erőszakmentes, stratégai-taktikai játék, melyet törvénytisztelő állampolgárok százezrei űznek világszerte. Az airsoft nem kívánja a háborút, a fegyveres konfliktusokat dicsőíteni, nem a valóságot szimulálja – csupán egy játék. Az airsoft eszközök olyan országokban is szabadon birtokolhatók, ahol a legszigorúbb szabályozás alá esik a fegyvertartás. – MASZ”

Az airsoft a látszattal ellentétben az egyik legbékésebb küzdelem vagy verseny alapú hobbi-sport. Az összeszokott közösség tagjai nem sértődnek meg egy-egy találaton, sőt inkább kifejezetten elismerik, méltatják, ha a másik ügyesen talál célba, vagy ravasz taktikával kerül ideiglenes fölénybe. Ideiglenesbe, mert az airsoft játékokon nincs kifejezett nyertes. Az élmény, az egyes feladatok sikeres, csapatban történő megoldása a nyereség, nem pedig a másik legyőzése.

Az airsoft nem verseny. Az airsoft inkább egyfajta szerepjáték, egy életérzés, a kalandkeresők egyik életérzése, mint a hegymászás, a vitorlázás vagy a vadászat, a felsorolást hosszasan folytathatnám..

Hasonlítsuk össze valamelyik egyébként társadalmilag elfogadott népszerű küzdősporttal, például a boksszal. Az airsoftban nem verik véresre egymást a játékosok, nem ütik eszméletlenre és nem ütik agyon egymást, nem okoznak egymásnak komoly sérülést. Vagy nézzük a paintballt. A paintball fegyverek 15J megengedett torkolati energiájával szemben a MASZ értelmében az airsoftban a 3.3J a maximum, és ez is legalább 20 méteres rálövési távolsággal, szigorú egyeslövés mellett. Az airsoftban elképzelhetetlen az a kék-lila zúzódás tenger, amit a paintball okoz.

image


Természet

Az airsoft szabadtéri sport. Vannak persze játékok izgalmas pincerendszerekben, egyre több ötletesen megépített, kifejezetten beltéri harcra szánt pálya kezd működni, mégis az igazi élményt az elhagyott laktanyák, változatos szabadtéri és erdei pályák nyújtják. Az airsoft játék szerintem egyik legnagyobb erénye, hogy visszaviszi az urbanizálódott embert a természetbe. Az a játékos, aki nem kirándul vagy túrázik, és élete jelentős részét betonfalak között, aszfaltdzsungelben éli le, legalább a játékok idejére megtapasztalhatja a magyar táj változatos szépségét és a természet közelségét, különösen akkor, amikor több napos játékok erejéig kint is alszunk. A modern városi embernek, aki jó eséllyel megszédül az anyaföldön, életre szóló élmény az ébredő hajnali erdő, vagy az éjszaka a rejtélyes neszeivel. A lopakodó airsoft játékos gyakran találkozik őzekkel, nyuszikkal, fákon szaladó mókusokkal, egyéb állatokkal. Vagy akár vadmalacokkal is, ami már-már veszélyes randevú, főleg ha anyukájuk is a közelben van. Az airsoft egy igazi kaland, nem csak izgalmas, de rendkívül tartalmas elfoglaltság is egyben.


Gyűjtő

Az airsoftban rengeteg felszerelés használatos. Legkézenfekvőbb ugye az airsoft légfegyver. Általában az első dili a fegyverek felhalmozása és váltogatása. Idővel mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb eszközt, persze rendszeres időközönként új szerelem érkezik.

A másik nagy kategória a ruházat. A kezdő játékos megveszi vagy az első katonai gyakorlót ami szembe jön vagy azt a mintázatot, amelyik a legjobban tetszik neki. Idővel rájön, hogy a dresscode-os játékokon mindig csak az egyik oldalnak tud beöltözni, mondjuk csak amerikai harcosnak, pedig de jól néznek ki az orosz ruhák is. Nosza beszerzés. Utána jön a tél. Télen hideg van, vagy esik az eső, a hó, így nem ártana valami melegebb, vízhatlan gore-tex ruha. Ezt is veszünk.

Ugyanígy a taktikai mellények, málhák, övek, sisakok. Adóvevők, optikák, tárak. Akksik, akksi töltők. Még újabb ruhák. Bakancs… Sátor, kemping és túlélő felszerelések.

Jobb nem is végigszámolni, hogy az elmúlt 10 év alatt mennyit költöttem a hobbimra. De nem bánom, mert legtöbbjük egyébként is hasznos lehet túrázáskor, zombi apokalipszis vagy uffó támadás idején. Az airsoft technikai hobbi, aki komolyan veszi, az komolyan fog rá áldozni. Persze meg lehet oldani olcsón is, lehet játszani alapigényekkel is, de akit elragad a szenvedély, az gyűjtővé fog válni.

szerző: Zephir

image
Fotó: Ötödik

2 kommentek

  1. Ennél jobban még senki nem mondta el az airsoft lényegét ! Köszönjük Robi!!!!!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>