jegkorszak

Kritika: ……..Jégkorszak 2027 !

A sok feladattal és kerettörténettel megspékelt tematizált nagyjátékok mestere WD volt, aki sajnos manapság már kevésbé aktív, pedig számtalan emlékezetes rendezvény főződik nevéhez. Úgy tűnik, hogy a populáris, de igényes vonalon G.I.JOE szervezőként felzárkózott azok mellé, akik manapság ezt a műfajt ügyesen művelik.

www.softair.hu

szervező: G.I.JOE

helyszín: Pestszentimre

időpont: 2016. február 21.

Kiírás:

A kiírásban a játékosok számára fontos és lényeges információkat könnyen meg lehet találni. Rövid, hangulatfokozó kerettörténetet is rittyentett a szervező, de ennyiben is maradt, mert a megoldandó feladatok és a történet között nem találtam szoros összefüggést. Kis kavar van benne a MASZ2015 kapcsán, de ez betudható az átállás időszakának. A dresscode pontos és jól elkülöníthető, nem is volt azonosítási problémánk, mindig egyértelmű volt kit látunk. Az .kmz formátumú térkép hasznos segítség lehet azoknak, akik még nem ismerik a pályát vagy esetleg valami kütyüt szeretnének használni a tájékozódáshoz.

image
Fotó: Airsoft Játékszervezés

 Szolgáltatások:

Velem ellentétben biztosan sokan vannak, akiknek fontos, hogy a szervező a játékosok egy helyre terelésén, és egymásnak eresztésén túlmenően milyen további szolgáltatást nyújt. A játékon volt kint büfé, ahol lehetett enni-inni. Az ingyenes forró tea kedves gesztus a szervező részéről, a bázisokon itt is elegendő mennyiségben elhelyezett ivóvíz viszont már inkább egyfajta elvárás a szervezőkkel szemben. A kint lévő boltban pedig akinek szüksége volt rá, tudott venni ezt-azt, BB lövedéket, kisebb kiegészítőket, vagy ha ledöglött a fegyvere, esetleg ismerkedik a sporttal, bérelhetett is egyet.

Kronózás:

A fegyverek mérése gyorsan és szervezetten folyt, két kronóval, nem volt sorban állás. Kevés helyen láttam eddig, és itt is hiányoltam a röppálya vizsgálatot, azaz saját BB-vel lőjön mérés előtt a játékos, majd megkapja a szervezői 0.20-as BB-t, így ha valaki a hopuppal machinál jó eséllyel lebukik. Érdemes a saját BB-s vizsgálatnál joule-t is mérni, hátha valaki „joule creep-pel” okoskodik.

image
Fotó: Airsoft Játékszervezés

Eligazítás:

G.I.JOE játékain hagyományosan erős az eligazítás. Részletesen felhívta a legfontosabb játékszabályokra és pályán található veszélyekre a játékosok figyelmét. Ez utóbbi a legfontosabb. Mellékesen jegyzem meg, hogy baleset esetén a kellő tájékoztatás hiánya a szervező felelősségét is előre vetítheti. A sok kezdő és kevésbé gyakorlott játékos miatt pedig nagyon hasznos, ha a főbb szabályok egyszer újra át vannak ismételve.

Közösség:

Kellemesen csalódtam, a játék jellege és vegyes közönsége miatt eleve úgy érkeztem, hogy sok olyan játékossal fogok szembe kerülni, akik még nem kellően gyakorlottak, és ezért esetleg lesznek majd „problémás” esetek. Hát alig voltak, leszámítva egy személyhez köthető sorozatos disznóságot. Bárhol is futottunk össze az illetővel, az úr nem igazán érezte és nem is hallotta a találatokat, egynél többször kérte, hogy rálőjünk :) Megjegyeztem őt, de úgy tekintem, hogy csak az airsoft élmény volt új, vagy intenzív, ezért nem tűntek fel neki a találatok és ez idővel rendeződik. Másik észrevétel, hogy a nagy hajrá tömeg rohamoknál is meg kell adni a találatot. Erre majd figyeljenek az érintettek. Ezeket az eseteket leszámítva korrekt volt a társaság, nagyon szépen adták meg a találatokat. Nem volt hangoskodás, nem volt veszekedés, kifejezetten jó volt a hangulat.

image
Fotó: Airsoft Játékszervezés

Játékmenet:

Ahogy fentebb írtam a kerettörténet és az érdemi játékmenet között nem találtam szoros összefüggést. Érdemes egyébként a kerettörténetre felfűzni az egyes feladatokat, úgy nagyobb a beleélés. Például jelen esetben a Nap aktivitásának csökkenése okán megváltozik az éghajlat. Meg lehetett volna zenésíteni a városok támadását is. Azért kell elfoglalni, mert ott van az élelmiszerraktár vagy egy hatalmas melegház, nyersanyag, stb. Ez csak néhány perc ötletelést igényel a szervezőtől, az oldalparancsnoktól pedig minimális történetvezetési feladatot. Amikor egy-egy raj megkapja az új küldetést, a parancsnok röviden elmondja, hogyan áll a hadihelyzet, és mi az értelme annak, amit csinálni fog, mit fog vele elérni az oldal, hogyan viszi előre a játékmenetet. A játékos ettől fogja magát fontosnak érezni. Akkor tud bevonódni, amikor személyessé válik számára a történtet, amikor aktív résztvevője és alakítója az eseményeknek. Bár ez csak részben valósult meg, mégis nagyon élveztük, mert folyamatosan dolgoztatott bennünket az oldalparancsnok, és sorban kaptuk az izgalmas feladatokat. Volt lopakodós felderítés, rajtaütés, őrség, cqb harc, védekezés. Egy szavunk nem lehetett.

image
Fotó: Airsoft Játékszervezés

Verdikt:

Bár a történet nekünk nem jött át olyan intenzíven, összeszedett, eseménydús és jól irányított játék volt. A szervező nem engedte, hogy túl sokáig megmerevedjenek az állások, nem engedte ellaposodni a játékmenetet.

Kifejezetten tetszett, hogy mindig volt feladat, mégpedig változatos feladat. Már majdnem milsim játékon éreztem magam. Igazából több érdemi és ésszerű feladatot kaptunk, mint más „komolyabbnak” mondott rendezvényen. Ez pedig a legfontosabb egy játékon.


image

szerző: Zephir

Ezt is nézd meg

operation-baltazar

Kritika: Operation Balthazar

A milsim, mint több beleélést és komolyabb fegyelmet igénylő és nagyobb kihívást jelentő játékstílus az ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>