56-1_2

Real Sword – Type 56-1

szerző: Zephir
szerző: Zephir

A hongkongi Real Swordnak egy dolgot tudok felróni, mégpedig azt, hogy csak Kína által is gyártott lőfegyverek airsoft változatait készíti el. Ez pedig azért fájhat minden airsoftosnak, mert az általuk készített replikák iparági csúcsteljesítmények. Ez alól a Real Sword – Type 56-1 sem kivétel, amelynek jelen ismertetése egyben tartós teszt is, hiszen 2010-ben vettem és azóta is folyamatosan használom.


 

Real Sword

Az airsoftos társadalomban jól csengő nevű Real Sword kiváló minőségű airsoft fegyvereivel egy ideje meghatározó piaci résztvevő. A cég mind a külső kivitelezés mind a technikai megvalósítás tekintetében a legmagasabb minőségre törekszik. A Real Sword replikák jó részt teljesen egyedi fejlesztések, mint a Dragunov SVD vagy a modern kínai fegyverek, a Type 95 és Type 97B másolatai. A Tokyo Marui által megteremtett alapokhoz a Type 56-1 airsoft fegyverük áll legközelebb, amely a V3 gearbox rendszer átdolgozott, rövidített variánsát használja, ugyanis a Type 56-1 és a többi Real Sword fegyver is megtartja az alapjául fekvő éles fegyver eredeti dimenzióit. De nem csak a mérteket, hanem a felhasznált anyagokat is. Egyes jól értesült források szerint a cég a Norinco állami fegyvergyárhoz áll nagyon közel, még jobban értesültek szerint az éles fegyverek melletti vagy azonos gyártó szalagon készülnek a Real Sword fegyverek is. Az értesüléseket sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, azt viszont igen, hogy az alkalmazott anyagok, a kidolgozottság és az összeszerelés minősége kifogástalan.


Type 56-1

Az eredeti Type 56-1 a szovjet AK-47s gépkarabély kínai gyártású változata. A fegyvert 1956-tól 66-os számú Állami Gyár készítette egészen 1973-ig, amikor is a Norinco vette át a termelést, immár főleg exportra. Meglehetősen közkedvelt termék, megjárta Délkelet-Ázsiát, Afrikát, Dél-Amerikát és eljutott Európába is. Bár ódon konstrukció, népszerűsége miatt a mai napig gyártják. A korai verzió a mintájául szolgáló szovjet fegyverhez hasonlóan forgácsolt tokkal készült, később az AKM préselt megoldását vette át. Ezt leszámítva a két fegyver lényegében kívül-belül megegyezik egymással. Egyik fő megkülönböztető jegye a kínai változatnak, hogy a célgömb nem nyitott, illetve egyes darabokon a cső alá fixen szerelt behajtható bajonett került.

56-2_1280
Fotó: Real Sword

 


 Real Sword – Type 56-1

Az airsoft fegyver igényes, szivacsos párnázású dobozban acélköpenyes tárral érkezik. A csomag tartalma egy tisztító készlet, egy töltő henger, egy üres olajos tégely, egy irányzék leszedő célszerszám, egy acél és egy narancs színű műanyag csőszájfék adapter és egy szintén narancs színű védőkupak, amit a cső végére, az első irányzékra lehet feltenni. A csomag további tartalma egy klassz ismertető és használati utasítás.

image
Fotó: Hazai Airsoft

 A dobozt kinyitva első ránézésre egy AK-47s néz vissza ránk. Másodikra is. Harmadik ránézésnél már látszik a fent is említett préselt tokozás és gömbölyű első irányzék. Képzett airsoftosok ezeket lehet már elsőre is kiszúrják. A fegyvert kézbe véve azonnal szembetűnik a súlya. Acél. Ez kérem tiszta acél, nem kell mágnessel bohóckodni, itt minden acél, még a teljes hosszúságú tisztítóvessző is, amelynek a végére a tisztító készletben lévő végeket feltekerve akár a játéktéren is ki lehet tisztítani a csövet, vagy kipiszkálni a megszorult BB lövedéket. A markolat és az előagy igényes kidolgozású lakkozott fa.

56-1_c_1
Fotó: Real Sword

 Az airsoft fegyvert az eredetihez hasonlóan kell szétszerelni. A tokfedél leszedése után a helyretoló szerkezet imitációját kell kioldani, így a zárkeret is kiszerelhető. A gáz visszavezető és az alsó előagy markolat az eredetinek megfelelően a két kis kar kihajtása után levehető.

P08
Fotó: Real Sword

 Ezt követően viszont bonyolódik a helyzet. A fegyver tartozékaként adott szerszámmal ki kell pattintani a csapóirányzékot, kiemelni az alatta lévő kis rugólapot, majd az alatta lévő lyukon keresztül elérhető egyik, a hopup felől pedig elérhető másik hernyócsavar kitekerésével a külső csövet is el lehet távolítani.

IMG_0293
Fotó: Hazai Airsoft

 A hopup kamra két csavarral a külső csőhöz rögzül, a külső cső előzőekben ismertetett rögzítésével pedig stabilan a gearboxhoz lehet szorítani.

image
Fotó: Hazai Airsoft

 


 


A markolat az egyetlen külső elem, amely a benne lévő szabványos rövid nyakú motor miatt vastagabb, mint az éles verzióé. A markolat a szokás módon, a talpán lévő csavar kioldásával vehető le. A tűzváltón lévő kör alakú csavar óvatos kitekerését követően a kar is lejön, és máris ki lehet emelni a gearboxot.

image
Fotó: Begadi

 A gearbox két elemében tér el a szabványos V3-gearboxtól. Annak érdekében, hogy a fegyver eredeti hosszúságát meg tudják tartani, lerövidítették a dugattyút és emiatt a sector gear-en is kevesebb fog található. Magam részéről nem értem, hogy anno a Tokyo Marui miért nem tette ugyanígy. A rövidebb dugattyúnak köszönhetően a fegyver kicsit pörgősebb, hamarabb csattan. Értő fülek, amikor még nem tudták mi van a kezemben, hibásnak vélték, mert gyorsabban sül el. A rövidebb dugattyú miatt adott rugó jobban feszül a kisebb gearboxban, ezért erősebb is lesz a fegyver. Erre figyelemmel kell lenni szereléskor és gyengébb rugóval kell számolni. A másik különbség, hogy az anti reversal latch más alakú, a gearbox hátán lévő nyíláson keresztül elérhető és egyszerű mozdulattal feszteleníthető, akár csak a Type 97b replikán.

image
Fotó: EhobbyAsia

 Tartós teszt

Öt év intenzív használat után elmondhatom, hogy a fegyver egyszer sem vált működésképtelenné, egy alkalommal sem hagyott magamra a játéktéren. Viszont nem volt hibátlan sem.

Az első furcsaság csata közben jelentkezett, egyszer csak nem tudtam egyeslövésre állítani és nem tudtam a válltámaszt behajtani. Otthon derült ki, hogy egy vagány BB lövedék a tárfészekből a gearbox és a tok közötti résen bekalandozott, és megakasztotta tűzváltó mechanikát, valamint a válltámaszt. Ezt problémát egy, a lyukba tömött szivacsdarab oldotta meg.

A második nyűg sajnos az AK AEG betegség, az ennél a replikánál is spiáterből készült tűzváltó mechanika kikopása. A tünet, hogy egyes lövésnél a gyári álláson is túl kellett tolni, hogy rendesen működjön. Egyik megoldás a fogak eggyel tovább történő reszelése, de ez sem lesz végleges megoldás. Ami úgy tűnik tartós, ha a selector plate egyes lövés állását “meghosszabbítjuk” reszeléssel, azaz nagyobb úton lesz egyes lövés állapotban a cut off lever. Ez egy új megoldás, jelenleg ezzel rendesen működik. Más AK esetén is érdemes tesztelni, mennyire tartós ötlet.

Harmadik megbetegedést teljesen véletlenül vettem észre, mégpedig akkor, amikor új markolatot próbáltam rászerelni. Akkor lettem arra figyelmes, hogy a motortartó bak egyik héja el van törve. A markolatban ennek nincs jelentősége, mert olyan passzentos, hogy megtartja a motort. Ez a törés vagy akkor történhetett, amikor az új SAW markolatot próbáltam ráokosítani, vagy a hosszú évek alatt fáradt el, amikor csak a markolatnál fogva tartottam függőlegesen. Vettem másikat.

Nem hiba, de figyelni kell a behajtható válltámaszt rögzítő csavart fedő kupakra is, amelyet hernyócsavar rögzít. Ez hajlamos kilazulni. Leesni nem fog azonnal, először csak lötyög. Ha egyszer jól meg van húzva, esetleg menetrögzítővel kezelve, nem lehet gond.Szereti a vizet a Type 56-1?

A fenti kérdésre a válasz a következő: Nem, a Real Sword- Type 56-1 nem szereti a vizet. Mi több, két alkalommal kaptam rajta, hogy vakrozsdával kokettál. Többször nem, mert azóta minden játék után az acél részeket gondosan lekezelem fegyverolajjal, majd egy kiszolgált, erre a célra rendeltetett törülközőbe csavarom, és így teszem be a kofferba. Fontos, hogy a replika távol legyen tartva a párától. A játékot, akár a szakadó esőt is napokon keresztül, minden további nélkül kibírja, viszont nem szabad kezeletlenül, hosszabb időre szabad levegőn hagyni. Vagy olajozzuk rendszeresen vagy csavarjuk rongyba és úgy tegyük el. Legjobb, ha nedves játék után radiátoron vagy a mellett alaposan kiszárítjuk, majd mindkét módon védekezünk.Pimp my Type!

A készülék modernizált formájában az alábbi képen látható. Az interneten nem sok információ van arról, hogy milyen airsoft alkatrészekkel lehet kicsinosítani, ezért magam kezdtem kutatásba és próbálgatásba. Arra jutottam, hogy méretei okán kiválóan együttműködik az éles fegyverek alkatrészeivel.  A RAS front szett alatt eredeti magyar AK-47 gépkarabély gázvisszavezető csöve található. A kínai airsoft RAS-t, amit vettem hozzá viszont belülről marni kellett, mert nem passzolt rendesen, kis kényszerítés után viszont stabilan fekszik. A SAW markolat két kis stabilizáló pöckét le kellett vágni, így viszont jól illeszkedik. A gyári markolat rögzítő csavar helyett viszont egy hosszabbat kellett használni. Az acél gyárin túl műanyag MAG Ak-47 tárakat használok hozzá, illetve egy G&P Gofri mintás AK-47 tárat. Ez utóbbit viszont reszelni kellett, hogy beférjen a szűk tárfészekbe.

image
Fotó: Hazai Airsoft

 Vélemény

A Real Sword – Type 56-1 replikája eltekintve a minden airsoft AK-t sújtó tűzváltó problémától, egy kiemelkedő minőségű, tartós szerkezet. Akitől nem áll távol a gépkarabélyok doyenjének használata, akinek tetszik a klasszikus AK-vonal, nyugodtan vegye meg vagy a teli tusás vagy a behajtható válltámaszos verziót, nagyon fogja szeretni. Formáját tekintve nem egy modern konstrukció, a célzást szokni kell a válltámasz kialakítása miatt, mégis nagyon szeretem, és amíg nem érkezik egy új Real Sword AK típus, vagy egy olyan (új) gyártó, aki képes meghaladni ezt a minőséget, addig nem tervezem lecserélni. Esetleg a teli tusás verzióra, a változatosság kedvéért.

szerző: Zephir

final
Fotó: Hazai Airsoft

 

Ezt is nézd meg

image

Bakancsfűzés – ötletek a stabil tartásra

Bármilyen tevékenységet is végzünk, legyen az szabadidős vagy professzionális, a két lábunk bizonyosan érintett benne. ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>