image007

Real Sword – Type 97b

szerző: Zephir
szerző: Zephir

A Real Sword által készített Type 97b airsoft változata legalább annyira egyedi, mint a kínai gyártású éles fegyver amelyről másolták.  Mind a kivitelezés, mind a teljesítmény a legmagasabb igényeket is kielégíti. Tartósságára sem lehet panasz, hiszen legalább 50.000 lövést adtam le vele úgy, hogy látható kopás nem volt a mechanikán.

REÁLIS KARD – MINT KOMPANI

http://www.realsword.com.hk/

A hongkongi “Valódi Kard” két dologról nevezetes. Az egyik, hogy azon kevés gyártók egyike, akik megtartják a replikák eredeti méreteit, anyaghasználatát és gyártási eljárását. A másik, hogy mechanikusan is kifogástalan minőséget  és tartósságot nyújt. Aki ebben kételkedik, keressen külföldi fórumokon Real Sword hibák után, majd ha talál, vesse össze arányaiban a többi gyártóéval. /a nullszériás svd-k nyenyeréje ez esetben nem releváns, bár talán azokra más senki sem emlékszik/

Real Sword nem csak minőségi terméket ad, hanem az általa nyújtott kiegészítő szolgáltatás is kimagasló. Újonc tulajként nem egyszer kérdeztem ezt-azt tőlük, a fegyver sorozatszám alapján regisztráltak, felírták hol vettem, hol lakom, mi a gondom vele. A feltett kérdést egyből továbbították az illetékesek felé be a gyárba, másnap pedig már jött is a válasz. Ehhez képest az önmagát túlpozicionáló VFC öt levelemből egyre sem volt hajlandó válaszolni. Nem is vettem tőlük semmit. Kevés olyan gyártó van aki így törődik a vásárlójával. Náluk nem gond, ha valamit nem kapni a nagyobb webshopokban, közvetlenül a gyártótól is meg lehet venni.

TYPE 97B – hmm?

Nagyon kevés információt találni ezekről a fegyverekről, nem használják sokan, a kínaiak meg nem egy szószátyár pletykás banda. Az éles Type 97b vagy más néven a QBZ-97b a kínai NORINCO fegyvergyár QBZ-97b fegyverének export verziója – egyes vicces vélemények szerint inváziós változat :) -, ezért is használható STANAG tárral és nem a kínai 5.8-as csodalőszerhez passzoló ívessel, mint a lenti képen látható QBZ-95b. Egy ideig kint volt a Real Sword honlapján a hírekben, hogy QBZ-95 és 95b is készül, illetve átalakító kiteket is árulnak majd, de utólag jegelték a dolog, sajnos semmi hír, pedig nekem határozottan tetszik. A QBZ-95b jelenleg a kínai tengerészet tisztjeinek rendszeresített fegyvere. Elvileg.

image003
QBZ-95

Az 5.56-NATO lőszert tüzelő fegyver hivatalos disztribútora a Jianshe Industries (Group) Corporation, “5.56mm Short Automatic Rifle Type NQZ03B (97)” néven árulják. Félautomata lövésre korlátozott civil verzióban is kapható. Nekem valószínűleg nem lesz, de a mázlis unokatesóm az USA-ban vehet amennyi jól esik.

image006
5.56mm Short Automatic Rifle Type NQZ03B (97)

A fenti két képen valódi fegyverek láthatók, érdemes összehasonlítani a lenti airsoft változatokkal. Meggyőző hasonlóság.

KÜLSŐSÉG

Maga az airsoft légfegyver tökéletes másolata az eredetinek. Megtartva az eredeti dimenziókat, szétszedést, ugyanolyan acél belső vázzal, külső csővel, irányzékkal és lángrejtővel, dúraluminum tokkal és polimer markolattal rendelkezik mint az igazi.

image007
Fotó: Real Sword

Méretéhez képest meglehetősen súlyos, érezni hogy van benne „anyag”, nagyon masszív, nyeklés-nyaklás kizárva, egyedül az előagy markolat mozog leheletnyit a csapok mentén. De ennyi kell.

image009
Fotó: Real Sword

A tűzváltó a fegyver bal oldalán hátul a vállhoz közel helyezkedik el, nem túl korszerű elhelyezés, meg lehet szokni, például az M4 és a többi modern fegyver megoldása praktikusabb.

image012
Fotó: Hazai Airsoft

A tárkioldó gomb a STANAG tárak miatt a fegyver jobb oldalán található, nehézkesen használható, szokni kell. Ezt inkább érdekességnek tekintem, mint negatívumnak, mert nekem sikerült megszokni. Elképzelhető, hogy másnak viszont égnek áll tőle a haja .

image013
Fotó: Kertész László (Sten)

A körtárcsás hopupot, mint a legtöbb airsoft replikán a zárfogantyú hátrahúzásával érhetjük el, a képen látható vezeték nem zavar vizet, gyári állapotában arra megy. Nekem már nem, mert a FET beépítésekor átvezetékeltem.

image016
Fotó: Hazai Airsoft

BELSŐSÉG

A Type97b teljesen egyedi, belsejét tekintve első osztályú „T1” jelzésű gearboxxal rendelkezik, 7mm golyóscsapágyakkal, egyedi alkatrészekkel.

Sorszámozott gearbox – azért érzitek, hogy itt aztán “helyzet” van.

Ha rossz valami, sorozatszámot mondod az ügyfélszolgálaton és gyártási sorozatra keresik vissza a hibát, hogy kijavítsák. A high-speed motor a Real Sword sajátja, 7.4-es LiPo akkumulátorral meggyőző tűzgyorsaságot produkál.

image018
Fotó: Hazai Airsoft

A gearbox könnyen és gyorsan szerelhető, egy csap és két csavar eltávolítása után a gearbox kint van a testből, egy harmadik csavar után cserélhető a rugó. Gyári állapotában Guarder Sp120-szal egyenértékű rugó volt benne, amivel 403-405 fps között lőtt. Kicseréltem egy agyonhasznált Sp110-re, így hopup gumitól függően 340-350 fps-t lőtt. Alapvetően Systema Energy hopup gumit használtam és használok minden AEG-hez.

image020
Fotó: Hazai Airsoft

Érdekesség, hogy az „anti reversal latch” ugyanabba a fogazásba akad, mint amihez a „spur gear” kapcsolódik, valamint fesztelenítő funkciója is van, mert ha megnyomjuk, akkor elengedi a”spur geart-t”. Kis nyílás van a gearboxon. Működik. Nagyon praktikus, hogy erre is gondoltak.

image022
Fotó: Hazai Airsoft

A dugattyú hosszabb, mint az alap marui szabvány, dugattyúfej csapágyas. A hengerfej is egyedi darab.

image024
Fotó: Hazai Airsoft

Az egyedi “nozzle” gumi gyűrűvel tökéletesen tömít, illetve a változatosság kedvéért egy szintén egyedi “tappet plate”.

image022
Fotó: Hazai Airsoft

A hopup kamra körtárcsás fajta, széles tartományban, holtjáték nélkül finoman állítható, nem mászik el. Kicsit szorult az acél testben, de ezt némi csiszolópapírral megoldottam. A gyári gumiról nem tudok nyilatkozni, egyből a kukában helyeztem el.

image027
Fotó: EhobbyAsia

Adtak hozzá egy nagyon tuti összerakható acél tisztító készletet és egy tégely fegyverolajat is.

A tégely üres. ‹– Ez az egyetlen negatívum az airsoft légfegyvernek.

image029
Fotó: Real Sword

Összességében elmondható, hogy bár esztétikailag egy megosztó fegyver, azonban minőségét, praktikusságát, tartósságát és teljesítményét tekintve kiemelkedő konstrukció. Bátran ajánlom minden vállalkozó kedvű játékosnak.

Ezt is nézd meg

image

Bakancsfűzés – ötletek a stabil tartásra

Bármilyen tevékenységet is végzünk, legyen az szabadidős vagy professzionális, a két lábunk bizonyosan érintett benne. ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>