image

Bakancsfűzés – ötletek a stabil tartásra

szerző: Zephir
szerző: Zephir

Bármilyen tevékenységet is végzünk, legyen az szabadidős vagy professzionális, a két lábunk bizonyosan érintett benne. Nagyon fontos ezért, hogy minden esetben a célnak leginkább megfelelő lábbelit válasszunk. Nincs ez másként az airsoft esetén sem, amelyet leginkább a szabadban, meglehetősen nehéz terepen űzünk, ezért a kényelmes és strapabíró bakancs az egyik legfontosabb kiegészítő. A tökéletes bakancs álom, olyan álom amelyet jómagam is évek óta kergetek. Tökéletes bakancs lehet a méregdrágán egyedileg varratott, de ezt kevesen engedhetik meg maguknak. A többség “kénytelen” megelégedni a piacon elérhető darabokkal, amelyekkel ki-ki megközelítheti az áhított kényelmet. Az ideális bakancsfűzés megtalálásában igyekszem segíteni, hiszen bakancsot sokféleképpen lehet befűzni, ezzel igazítva egyedi formájú lábunkra igazíthatjuk a sorozatban készült lábbelit.

Miért is tartom olyan fontosnak a bakancs-kérdést? Azért, mert fájós lábbal az airsoft sem megy jól. Fájós lábbal nem a játékra, hanem a kínra figyel a játékos, amely a lábából árad. Az pedig megöli az élményt. Mivel az airsoft egy szabadtéri sport, amelyet ráadásul elhagyatott épületekben, vagy kint a vadonban űznek, nem egyszer több tíz kilométert kutyagolva játék közben, első rendű kérdés a megfelelő lábbeli beszerzése!

Közhelyesen hangzik, de amilyen sokfélék vagyunk mi emberek, lábaink is ilyen változatosak. Mint ahogy a kapható bakancsok is különböznek, más-más felhasználási módra készülnek. A megfelelő bakancs kiválasztása körültekintést igényel. Vásárlásnál figyelni kell arra, hogy abban a zokniban próbáljuk fel, amiben hordani fogjuk! Elöl legalább fél centi hely maradjon, hogy amikor ereszkedünk egy dombról, ne nyomja szét a lábujjainkat. Bokánál pedig ügyeljünk arra, hogy oldalirányban ne lötyögjön, és kifűzött állapotban picit lépve, megemelve a lábat, tartsa a bokát, egy kicsit emelkedjen vele a bakancs. Csak tökéletesen illeszkedő lábbelit vegyük, itt nincs kompromisszum, mert sokszorosan megbosszulja magát a türelmetlenség.

Ha pedig hozzám hasonlóan nem találtok kielégítő megoldást – magas a rüsztöm, vékony a lábfejem – akkor a megoldást az ügyesen megválasztott bakancsfűzés jelentheti. Sorra fogom venni az általam fellelt és összegyűjtött megoldásokat. Végig kell őket próbálgatni, amíg a legmegfelelőbbre rátaláltok, illetve a különböző kötések és csomók vegyítésével saját rögzítést is kikísérletezhettek. Leginkább ez utóbbit javaslom. Számomra is néhány módszer vegyítésével sikerült a bokatájéki kis mozgást és a rüsztömön jelentkező szorítást kiküszöbölni. Korábban a játék végére vagy feltörte a bakancs a sarkam, vagy szétnyomta a lábujjaim, vagy alig tudtam ráállni a sarkamra, annyira elfáradt.

Nos ennek vége, soha nem látott airsoft-komfortban játszom már egy ideje. Rém kellemes a nap végén is friss lábbal indulni haza a korábbi agyongyötört tappancsok helyett.

Alapfűzés

imageAz alapfűzés nem más, mint a mindenki számára ismert fűzési módszer, amivel alapban érkeznek a bakancsok a dobozban. Egyszerű megoldás, átlagos lábakra, ez a bakancsfűzés a legtöbb játékosnak tökéletesen megfelel.

D-gyűrű esetén alulról felfelé bújtatjuk, majd keresztbe vezetjük a fűzőt. Ha lyukak vannak d-gyűrű helyett, akkor alulról a lyukon ki, majd keresztbe.

 

 

 

imageAbban az esetben, ha erősebb tartású fűzést szeretnénk, keresztezés után felülről lefelé bújtassuk, így a fűzők oldalt is egymásra fekszenek, a felül lévő pedig leszorítja az alsó fűzőt, így adva extra tartást, még kevésbé csúszkálnak el.

 

 

 

 

 

“Army” fűzés

imageA katonai bakancsok erős, vastag bőrből, és egyéb modern anyagból készülnek, ezért sokuk meglehetősen merev, nehezen hajlik.

A merev bakancs bizonyos mozdulatok esetén kényelmetlen és balesetveszélyes is lehet, ezért alkalmazzák az internetes források szerint a brit, holland, francia és brazil hadseregek az “army”, azaz katonai bakancsfűzési módszert.

A lényege, hogy csak minden második lyuk vagy d-gyűrű után fut keresztbe a fűző, így rugalmasabb, sokkal könnyebben hajlik.

Sok lyukas bakancsok esetén lehet hasznos alkalmazni, a képen látható Hanwag bakancson – hát elég sután hat. De egy német ugróbakancson például jól működhet.

“Ladder” fűzés

imageA “Ladder”, azaz “Létra” bakancsfűzést ejtőernyős és díszőrséget adó katonák használják egyrészt mert szoros és stabil kötést ad, másrészt színes fűzővel nagyon látványos.

Ez a módszer is soklyukas, magas szárú bakancsok esetén hasznos. A fűző alulról halad át a lyukon vagy d-gyűrűn, majd egyből keresztbe megy, ahol a másik alulról a lyukon vagy d-gyűrűn keresztül haladó fűző alatt bújik át, és halad felfelé a felette lévő lyukba vagy d-gyűrűbe.

 

 

 

Az egyedi, testre szabott fűzés

Az egyedi, testre szabott befűzés alapja, hogy a lábbelit részekre lehet, és indokolt is osztani. Az egyes részekben eltérő szorosságot lehet elérni, amit az eltérő lábformák és felhasználási módok igényelnek. Ereszkedéskor például más fűzés optimális, mint sík területen. A fűzési felosztásokkal megoldható például, hogy a lábujjaknál legyen szorosabb, így nem csúszik előre a láb, a rüsztnél pedig lazább, hogy ne szorítsa azt el, a bokánál szoros, hogy stabil legyen a tartás, a boka felett pedig közepes, hogy lépni tudjunk és a keringést se akadályozzuk.

A testre szabott fűzés “építő” elemei:

imagedupla vagy tripla hurok: Az egyes részeket úgy tudjuk kialakítani, hogy miután kívánt szorosságra húztuk a fűzőket, egy dupla vagy tripla hurokkal rögzítjük az adott feszességet és utána haladunk tovább.

 

 

imaged-hurok és fűzőlyukak fordított bújtatása: Ha a fűzőt a lyukba felülről lefelé haladva fűzzük be, stabilabb lesz a kötés. A felül lévő fűző ráfeszül az alsóra, leszorítja azt, így az még kevésbé tud elmozdulni.

 

 

imagefűző-hurok: A fűző-hurok használatával extra lenyomó, szorító erőt tudunk létrehozni, mert a lenyomási pontot előrébb hozzuk. Úgy képezzük, hogy a két egymás felett lévő bújtatón vezetjük át a fűzőt egy kis ráhagyással, amelyből hurkot formálunk. Az így létrejött hurkon a másik oldalról érkező fűzőt vezetjük át, majd vissza.   

 

A fenti három elem kombinálásával, elhelyezésük pontos megválasztásával lehet a bakancs formáját és tartását úgy változtatni, hogy az a legideálisabban illeszkedjen a lábfejünkre. Ezeket magunknak kell végig gondolni. Hol szorít, hol lötyög, hol billeg? Ha ezek a pontok megvannak, akkor a fűzés átalakításával kialakíthatjuk a saját megoldásunkat.

Példák a testre szabott fűzésre:

Bokát rögzítő bakancsfűzés

imageTalán a leggyakoribb bakancsos kényelmetlenség, amikor a lépés közben fel-le mozgó boka szétgyötri sarkunkat, és kövér vízhólyagokat növeszt. A képen látszik, hogy két fő részre van osztva a fűzés. Az első rész a cipő alsó része, amely feszességét egy hármas hurok fixálja alulról az ötödik bújtatónál. A hajlati bújtatóknál nem megy tovább keresztbe a fűzés, hanem egy fűző-hurok alkalmazásával préseli a bokát bakancs sarkába.

 

 

 

 

Fűzés keskeny lábfej esetén

imageHa valakinek keskenyebb a lába az átlagosnál, akkor a bakancsban jobbra-balra “lötyöghet” a lába. Ennek úgy lehet elejét venni, ha a teljes fűzés szoros és ezt a szorosságot a bakancs egyenletesen meg is tartja. Jelen esetben a dupla, illetve tripla hurkokkal három részre van osztva a fűzés.

Az ötödik bújtatónál dupla hurokkal kerül rögzítésre az alsó rész feszessége. Vékony láb esetén ezt a részt alaposan meg lehet húzni. A boka résznél felülről van bújtatva a fűző, így biztosítva, hogy a fűzők ne csúszkáljanak és az alsó rész feszessége állandó maradjon. A boka rész feszessége egy tripla hurokkal van elválasztva, így a lábszár esetén akár már egy kevésbé feszes fűzés is alkalmazható a jobb vérkeringés érdekében.

 

 Magas rüszt

imageSzámomra ez a pofonegyszerű ötlet volt a leghasznosabb, mert vékony lábamhoz magas rüszt párosul. Így ha nem szorítom meg a cipőt, akkor jobbra-balra csúszkál, ha pedig megszorítom elzsibbad a lábam, mert úgy nyomja a rüsztöm felülről.

A kényelemhez nem kell mást tenni, mint az érintett részt – ahol a rüszt csúcsa van – kihagyni, a fűző keresztezést egyszerűen nem alkalmazzuk.

 

 

 

 

Remélem sikerült néhány jó ötletet adnom a bakancsaitok fűzéséhez. Próbáljatok ki minél több megoldást és előbb vagy utóbb eljuttok a legmegfelelőbbhöz.

Érdeklődőknek néhány “szak” oldal, ahonnan jómagam is merítettem:

Ian’s Shoelace Site

www.backpacker.com

Ezt is nézd meg

meret

Orosz katonai ruhaméretek

Az egyre népszerűbb orosz katonai ruhák nem csak praktikusak, de jól is néznek ki. Megvenni ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>