window-condensation

Hol tanyázik az airsoft ördöge? – a párában

szerző: Zephir
szerző: Zephir

Ahogy az élet minden területén, az airsoft háza táján is rendszeresen tiszteletét teszi a kisördög, és mindenféle csínytevéssel idegesíti az egyszeri játékost. Az airsoft kisördögének egyik kedvelt játszóhelye a védőszemüveg, kedvenc csínye pedig rálehelni arra. Az egyszeri játékos ezt úgy éli meg, hogy a legnagyobb akció közepén megvakul, a hosszas sunyulás és taktikázás révén kialakított nyerő pozícióból pedig nem hogy találatot nem fog elérni, hanem ő lesz az aki lógó orral sétálhat visszaállni. Mindezt párától vakon botorkálva.

A szem megfelelő védelmét nyújtó eszköz folyamatos viselete a legfontosabb airsoft szabály. Mivel ezt sosem lehet levenni, a párásodás komoly gondot jelent és sajnos mindennapos jelenség. Különösen nedves, párás időben keseríti meg a játékosok életét. A párásodás megelőzésére számos bevált praktika és módszer van, ezeket fogom sorba venni saját tapasztalatom alapján.

1. Előzzük meg a páraképződést

A meleg és párás levegőt elsősorban mi, a játékosok képezzük az izzadással és a kilélegzett levegővel.  A meleg kipárolgásunk a szemüvegen akkor csapódik ki, illetve azon akkor marad meg tartósan, ha nem tud felfele szállni és megreked. Ennek úgy tudjuk leginkább elejét venni, hogy egyrészt megpróbálunk nem izzadni, másrészt ha már folyik rólunk a víz, biztosítjuk a megfelelő légáramlást, hogy a pára el tudjon szállni, illetve igyekszünk minél gyorsabban lehűlni és testünket állandó hőmérsékleten tartani.

Évszaknak és külső hőmérsékletnek megfelelően öltözködjünk!

Az izzadás – így a pára – elleni harcban kulcskérdés az öltözék okos megválasztása, esetleg menet közbeni változtatása. A játék aktív testmozgással jár, ezért az üzemi hőmérsékletre bemelegedett testünkhöz igazítsuk a felvett ruhadarabokat. Már nem kerülnek sokba a technikai aláöltözetek (pl Decathlon), amelyeket hideg időben azért érdemes használni, mert nemcsak jól szigetelnek, de elvezetik a nedvességet és szellőznek kifelé. Nagyon fontos, hogy a testhőmérsékletünkkel az izzadás határát ne lépjük át. Lehet, hogy a parkolóban a játék előtt kicsit fázni fogunk, de játékon már pont jó lesz. Nyáron a nagy melegben a könnyű, szellős öltözékkel és málhával járunk jól. Sisak alatt érdemes fejkendőt viselni, hogy felszívja a nedvességet. Ha teljesen átizzadtuk, cseréljük száraz friss kendőre.

Ne fedjük le a szemüveget!

A megfelelő szellőzés érdekében – ha tehetjük – ne hordjunk olyan fejfedőt, amely a szemüveg fölé lóg. A baseball sapka, a boonie, esetleg a sisak párás időben vagy nagy melegben nem szerencsés választás, legalábbis okosan és odafigyelve kell hordani. A kalap karimáját hajtsuk fel, vagy baseball sapkát fordítsuk hátra, a sisakot toljuk feljebb, hogy szabad legyen a homlok feletti rész, így a megfelelő szellőzés hatására a pára el tud szállni. Mindig az évszaknak és az időjárásnak megfelelő fejfedőt viseljünk olyat, ami alatt a legkevésbé izzadunk.

parasodas
Fotó: Hazai Airsoft

Másik hasznos megoldás, ha párásodni kezd a szemüveg, hogy kicsit előrébb tolom az orromon. Az arc és a szemüveg közötti megnövekvő hézag jobb szellőzést biztosít. Ez elég szokott lenni az esetek 95%-ában.

Ne fedjük le az orrunkat, vagy használjunk rácsos arcmaszkot!

Érdemes figyelmet fordítani a megfelelő arcévdelemre is, különösen beltéri játékokon. A leghatásosabb – párásodás szempontjából is – a rácsos maszk használata, mert nem fogja fel a szánkon vagy az orrunkon át távozó kilélegzett pára gazdag levegőt. Ha sálat vagy kendőt szeretnénk inkább használni, az orrunkra ne húzzuk rá, és igyekezzünk az orron át venni a levegőt. Ha mégis a szánkon vesszük vagy a kendőt, sálat az orrunkra is ráhúzzuk, már az első kilégzésnél megvakulunk és úgy is maradunk, mivel bőséges lesz a meleg pára utánpótlás.

Csökkentsük az arcbőr izzadását!

A szemüvegen lecsapódó pára fő forrása az arcunkon megjelenő izzadtság. A törölgetés “harci” körülmények között szerencsétlen és veszélyes megoldás, továbbá inkább csak a zsírt kenjük szét rajta, és bár a teljes vakságot elkerüljük, a szemüveg tiszta retek lesz. Inkább kerüljük.

Egyszerűbb és biztonságosabb az általam gyakran alkalmazott és kipróbált alternatív megoldás, izzadtsággátló dezodorral kezelni a homlokot és az arc szem alatti részét, esetleg az orrnyerget. Magam részéről a NIVEA 24-órás golyós dezodorokat ajánlom, mert teljesen megszáradnak és tényleg sokkal kevésbé nedves tőlük a bőr. Bátrak dezodorral is arcon fújhatják magukat, én nem szeretem, fura érzés :) A nyári hőségben vigyázni kell, mert szervezetünk az izzadással hűti magát, ezért aki esetleg nehezebben viseli a nagy meleget, az ezt a megoldást körültekintően alkalmazza.

Megfontoltan mozogjunk, ha izzadni kezdünk, pihenjünk vagy hűtsük magunkat!

A nem kívánt páravakságot azzal is megelőzhetjük, ha nem nyargalunk ész nélkül fel-alá a pályán. Ha érezzük, hogy kezdünk kimelegedni lassítsunk, álljunk meg pár percre, vagy vegyünk vissza a tempóból. Különben sem kell megőrülni, legyünk megfontoltak és kimértek.

Rendszeresen alkalmazott módszerem, hogy felhúzom a zubbonyt az alkaromon, ezzel szabaddá téve a bőrfelületet, hogy az jól tudjon hűlni. Nem is gondolnátok, hogy az ember milyen hamar visszahűl hidegebb időben ezzel a módszerrel. Ugyanígy a homlok szabaddá tétele is elősegíti a gyors lehűlést.

Minden játék előtt alaposan tisztítsuk meg a lencsét!

A pára akkor tud megtapadni, ha van miben megkapaszkodni. A szemüveglencsén lévő szennyeződés pára mágnes. Ha minden játék előtt gondosan eltávolítjuk a rárakódott zsírt és port, a párának sokkal nehezebb dolga lesz.

A lencse tisztítását először kezdjük csapvizes öblítéssel. Ha ezt kihagyjuk és egyből porosan kezdjük törölgetni, az olyan, mintha ultra finom csiszolópapírral dolgoznánk meg, ugyanis a rajta lévő porréteg így viselkedik. Szóval öblítéssel kezdünk, majd valamivel leitatjuk a cseppeket. Itatásra konyhai törlőkendő vagy papír zsebkendő ideális, tisztításra nem!. Ha nagyon koszos, esetleg egy kis szappannal besegíthetünk, de ezzel csak óvatosan, mert egyes lencsevédő rétegeket kikezdhet a mosószer! Ezt követően rálehelünk a lencsére, és tiszta (len)vászon ronggyal lehúzzuk a szennyeződést. Nem dörgöljük körbe-körbe, a zsírt csak szétkenve, hanem oldalirányban lehúzzuk, majd fogást váltunk a rongyon. Mindig új rongy résszel töröljünk, mert ha nem így tesszük, akkor a korábban már a rongyra került zsírt kenjük vissza a szemüvegre. A tisztítást addig folytassuk, amíg fény felé tartva a szemüveget, az tökéletesen tiszta nem lesz. Lehelés, törlés, lehelés, törlés. A különböző mikroszálas törlőkendők többsége tapasztalatom szerint – szemüveges vagyok – kiválóan kenik a rárakódott zsírt, az alkoholos és egyéb tisztítókendők csíkosan száradnak. Tiszta, vászon konyharuha! A csodamegoldás.

2. Válasszunk jól szellőző szemüveget

Most, hogy testünk hőháztartása felett átvettük az irányítást és a fejkörüli légáramlatok útjában sem áll már semmilyen akadály, megvizsgáljuk a kérdéskör talán legfontosabb elemét, a megfelelő szemüveget.

A szemüveg legfontosabb tulajdonsága a megfelelő védelmen túl, hogy: jól szellőzik!

essice

A hagyományos védőszemüvegek esetén olyan szemüveggel járunk jól, amelyik követi a fejformánkat, de mégsem tapad a bőrhöz, hanem a szemüveg és az arc között alul és felül is van egy kis hézag, ahol a párás meleg levegő felfelé ki tud áramlani. Tehát a teljesen zárt, teljesen az arcra illeszkedő szemüveg rossz választás, a pára le fogja győzni. Tíz év alatt talán egyszer volt olyan eset, hogy egy BB lövedék bekalandozott a szemüvegem mögé, de az sem követlenül, hanem valahogy oldalról begurult a hézagon.

bolletactical

A “búvárszemüvegre” hasonlító totális védelmet nyújtó szemüvegeket is sokan kedvelik, bár a látóteret jobban korlátozzák. Ilyen szemüvegnél csak olyat szabad megvenni, amelyik lencséje és a szemüveg kerete között van a hézag és nem a bőr és a keret között, például Bollé X800 és hasonló szemüvegek. Az már nem biztos, hogy jó, ha a keret maga van lyuggatva, mert az a fontos, hogy a lencse felületén tudjon áramolni a levegő.

essfanKapható beépített ventilátoros változat is azoknak, akik csatak vizesek két perc séta után is. Kicsit zömökebb termékek, a perifériát kitakarják, például a málhát nehezen látjuk a hasunkon, de legalább hatásosak. A nagyon izzadósoknak vagy sisakot hordóknak tudom ajánlani.

racsosA rácsos szemüveget és a rácsos maszkokat magam részéről csak napos, vagy világos időben és terepen használnám, mert bár nem párásodik, a látómező jelentős része kiesik a rácsozat miatt. Vannak akik szédülnek benne, viszont sokan esküsznek rá minden körülmények között. Ki kell próbálni.

A páramentesítő szerekre nem térek ki, mert taknyolásnak tartom őket és csak időleges megoldást jelentenek, összekenik a lencsét. Aki akar próbálkozhat velük, de aki a fent leírtakat megfogadja, annak a pára nem igazán fog gondot okozni. Hallottam már csúcstechnológiás sok tízezer forintba kerülő páramentes szemüvegekről is, ezeket még nem volt módom kipróbálni. Valószínűleg nem is fogom, mert a hagyományos szemüvegekkel sincs problémám. Viszont ha valaki már vett ilyet, kérem ossza meg tapasztalatait velünk.

3. Fentieket összegezve a párát akkor előzhetjük meg, ha:

  • okosan öltözködünk
  • csökkentjük arcunk kipárolgását
  • elősegítjük a szemüveg megfelelő szellőzését
  • gondoskodunk testünk hűtéséről
  • jól szellőző szemüveget vásárolunk
  • és azt minden játék előtt zsír- és pormentesre tisztítjuk

 

 

Ezt is nézd meg

IMG_1054

Airsoft játéktervezés és játékvezetés

  Valamennyi társas hobbi és sport fenntarthatósága azon múlik, hogy van-e megfelelő utánpótlása, társadalmi háttérbázisa. ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>