gbls_das_m4a1_05

GBLS DAS M4A1 – beszélgetés a gyártóval

én
szerző: Zephir

A popularairsoft.com „Will The GBLS DAS M4A1 Be The Airsoft Game Changer This Decade?” címmel közölt részletes interjút a dél-koreai GBLS cég új fejlesztéséről, amelyről korábban egy rövid hírt már közzé tettem. Az angol nyelvű cikk kivonatolt magyar fordítását készítettem el egy-két kevésbé érdekes részt kihagyva, hogy az idegen nyelven esetleg nehezebben olvasó airsoftosok is megismerjék ezt a nagyon izgalmas, új fejlesztést.


 

Popular Airsoft: Mielőtt belekezdenénk, megtudhatnánk egy kicsit többet a GBLS-ről, és ki az a Mr. Kim?

GBLS: Gwang Suk Kim GBLS airsoft gyártó alapítója, ügyvezetője, és a DAS (Dynamic Action System) rendszer fejlesztője. Korábban évekig tervezőmérnökként dolgozott, és az első dél-koreai airsoftosok közé tartozott, akik még B.V. rendszerű fegyverekkel űzték a sportot az 1990-es években. A többi airsoft őrülthöz hasonlóan sokat gondolkodott álmai airsoft fegyverén, de nem tehetett mást, mint várt, hogy egyszer majd valaki elkészíti azt. Mivel a várva várt termék nem jött, és csak sorozatos csalódások érték, úgy döntött, hogy korábbi tapasztalatait felhasználva létrehozza saját cégét. A GBLS nem csak az M szériás fegyverek gearbox terveivel készült el, hanem mesterlövész fegyverekével is. Hosszas mérlegelést követően az M széria piacra dobása mellett döntöttünk. A legújabb tervek már az AK fegyvereket célozzák, 2017-ben a SHOT Show-n és az IWA-n tervezzük bemutatni őket.

gbls_das_m4a1_02
Forrás: popularairsoft.com

A GBLS jelmondata: „ A realizmus csúcsa” Arra törekszünk, hogy a MilSim mánia igényeit maximálisan kielégítsük, minél realisztikusabb felszereléssel, és a DAS márkanevet airsoft fegyverekre, kiegészítőkre és a ruházatra is kiterjesszük. A célunk, hogy a játékosok a milsim játékokra csak DAS fegyverekkel akarjanak majd járni.

gbls_das_m4a1
Forrás: popularairsoft.com

Popular Airsoft: Miért a DAS M4A1?

GBLS: A kérdésre két válaszunk is van.

Egyrészt a DAS M4A1 a GBLS első DAS rendszerű, saját fejlesztésű fegyvere, és szerintünk szenzációs élményt ígér. A piackutatás azt mutatta, hogy az M szériás fegyverek a legnépszerűbbek, ezeket használja a legtöbb játékos, ezért először erre a fegyverre esett a választás. További M szériás fegyverek akkor érkeznek, ha erre igény mutatkozik, az új AK fegyverek pedig jövő évben.

gbls_das_m4a1_11
Forrás: popularairsoft.com

Másrészt a DAS a GBLS saját fejlesztésű airsoft rendszere, amely az AEG és GBB-R rendszerek realisztikus tulajdonságait egyesíti. Lényegében úgy működik, mint egy igazi éles fegyver. Az aktív fékes MOSFET az egyetlen elektronikus alkatrész, amely a motor rotor inerciáját? küszöböli ki. A zárszerkezet teljes úton jár, a DAS rendszer a hátrarúgást a fegyver elsütésekor generálja, a használó pedig érzi a töltés folyamatának mozgását is hasonlóan, mint az igazi fegyverek esetében. A DAS rendszer a legjobb választás azon AEG használóknak, akik a visszarúgás érzését szeretnék megtapasztalni, továbbá azon GBB-R használóknak is, akik menekülnének az időjárástól való függéstől. Azt szeretné a GBLS, hogy a vásárlók A MilSim márkaként tekintsenek rá, és egymás után vegyék a termékeiket akár húsz éven át.

gbls_das_m4a1_08
Forrás: popularairsoft.com

Popular Airsoft:  Melyek a legizgalmasabb tulajdonságai a DAS M4A1 replikának?

GBLS: A DAS a hagyományos AEG-ekhez hasonló rendszert használ azzal az eltéréssel, hogy valós zármechanikája van, mint a GBB-R fegyvereknek. Olyan blowback rendszerrel rendelkezik, amely a jelenlegi AEG-ekhez nem fogható visszarúgást generál és a működési teljesítménye időjárástól független. A DAS termékeket az airsoft piacra szánjuk, és az elérhető legmagasabb minőségre törekszünk. Célunk, hogy a legvalósághűbb airsoft fegyverek gyártóiként legyünk elkönyvelve még akkor is, ha ez az értékesített darabszám kárára válik. [hát nem lesz olcsó – a szerk.]

gbls_das_m4a1_10
Forrás: popularairsoft.com

A tokokat alumíniumból forgácsolják olyan eljárással, mint amilyennel a valódi fegyverek készülnek. Az a koreai cég készíti őket, amely az USA legnépszerűbb civil fegyvereit is gyártja. A válltámasz tubusa SUS anyagból készül, a cső és az első irányzék eredeti fegyverre való kiegészítők. A többi alkatrész is olyan minőséget fog képviselni, mint a valódi fegyverekhez készült kiegészítőké.

gbls_das_m4a1_09
Forrás: popularairsoft.com

Popular Airsoft: Mennyiben lesz más, mint a már kapható blowbackes AEG-ek, mint a Tokyo Marui, KWA/KSC és BOLT Airsoft termékei?

GBLS: A DAS bolt carrier-e nem imitáció. A teljes méretű bolt carrier előre és hátra mozog a tok felső részében, és ez okozza a visszarúgást. Ez a legjelentősebb eltérés a hagyományos AEG-ekhez képest.

A másik érdekesség a gyors elsütés és alaphelyzetbe állás. A hagyományos AEG-ek lövési ciklusa az alábbi: 1. Elsütőbillentyű meghúzása 2. A motor a fogaskerekeket megforgatja, dugattyú hátrafelé mozog 3. A BB betöltődik 4. A dugattyú előrecsapódik, és a BB kirepül. A minden elemében mozgó rendszer miatt a BB nem tud stabil helyzetből indulni.

Ezzel szemben a DAS rendszer esetében a BB az elsütő meghúzása előtt már be van töltve. Elsütéskor a dugattyú azonnal előrecsapódik és az álló, stabil helyzetben lévő BB-t lövi ki. Ezt a rendszert akkor is lehet üzemeltetni, amikor az akku meghibásodik, így a fegyver springes fegyverként tovább használható.

gbls_das_m4a1_04
Forrás: popularairsoft.com

Popular Airsoft: A fentiek fényében mondhatjuk azt, hogy a valódi fegyverekre készült kiegészítők a DAS M4A1-en is használhatók lesznek? Milyenek a fegyver méretei, hasonló, mint az éles M4A1-é?

GBLS: Valamennyi éles fegyverre készült kiegészítő használható lesz, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a külső kiegészítőkön kívül semmilyen más éles fegyverhez készült belső és külső alkatrész nem kompatibilis.

gbls_das_m4a1_03
Forrás: popularairsoft.com

Popular Airsoft: A DAS M4A1 teljesen saját fejlesztés? Más airsoft fegyverekkel kompatibilis lesz? Használhatóak például a Marui kompatibilis tárak?

GBLS: A DAS M4A1 teljesen saját, szabadalmaztatott rendszerünk. Minden GBLS megoldás szabadalmi oltalom alá kerül megjelenés előtt. Egy nagy tapasztalatú nemzetközi szabadalmi ügynökséggel dolgozunk együtt, hogy megvédjük szellemi termékünket. A DAS nem kompatibilis más márkákkal, mert a működési rendszer teljesen eltér tőlük. Amiket esetleg használni lehet, az a RIS, markolat, és a lángrejtő. Nyitottak vagyunk az együttműködésre más cégekkel, a DAS rendszer fejlesztése érdekében és hogy újabb modelleket is piacra tudjunk dobni.

gbls_das_m4a1_06
Forrás: popularairsoft.com

Popular Airsoft: Mekkora a csőtorkolati energiája a fegyvernek? Állítható? Milyen a tűzgyorsaság?

GBLS: A végleges csőtorkolati energia úgy lesz beállítva, hogy az megfeleljen az adott célország előírásainak. A csőtorkolati energia 300-400fps között állítható és 15 BB másodpercenkénti tűzgyorsasággal párosul. Fordított arányosság van az erő és a tűzgyorsaság között. Ha az fps nő, a tűzgyorsaság csökken. Szívesen meghallgatjuk a tengerentúli fegyvermesterek véleményét, hogyan lehetne kiküszöbölni ezt a dolgot.

Popular Airsoft: Hasonló a visszarúgás ereje, mint a már kapható új generációs AEG-eké, amelyek rendelkeznek blowback-kel és visszarúgással?

GBLS: A DAS blowback rendszer az alábbiak szerint működik: A fogaskerekek a zárhengert és a dugattyút hátsó helyzetbe hozzák. Amíg a sear megtartja a dugattyút, a zárhenger előre mozog és BB-t a kamrába tölti. Az elsütő meghúzásakor a dugattyú előre mozog és kilövi a lövedéket. A lövés keltette erő a használó felé van vezetve, így jól érezhető a visszarúgás. Más szavakkal, bőséges a visszarúgása. A visszarúgás a lövés erejéhez igazodik. A használók ezt a vonatkozó szabályok keretein belül kedvükre állíthatják.

Popular Airsoft: Mikor kerül a koreai piacra, mikor érhető el majd a globális piacon?

GBLS: A koreai szabályok szerint elkészített fegyverek nem alkalmasak játékra, így nem tervezzük Dél-Koreában piacra dobni. Globálisan tervezzük értékesíteni, először egy 300 darabos limitált kiadású, extra kiegészítőkkel szerelt szériával jelentkezünk. Május 9-én tesszük ki az árat. A limitált kiadás CNC-vel készül, a széria öntvény lesz. A széria árai nagykereskedők számára lesznek elérhetők, jelenleg is több kereskedővel tárgyalunk.

Ezt is nézd meg

SGR121

Tokyo Marui SGR-12

Legkedvesebb japán airsoft gyártóm, a folyamatosan újabb és újabb eszközökkel előálló Tokyo Marui ismét egy ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>