eu_legis

EU hírek – fejlemények az airsoft jogi megítélésével kapcsolatban

szerző: Zephir
szerző: Zephir

A közelmúlt sajnálatos eseményei miatt a döntéshozók sok helyen a lőfegyverekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatába kezdtek, és ez bizonyos esetekben az airsoftra is hatással lehet. Bizonyára sokatok előtt ismeretes az a tény, hogy az Európai Bizottság a lőfegyverek vásárlásának és tartásának ellenőrzéséről szóló 91/477/EGK számú irányelv módosítását javasolta, mégpedig hogy a lőfegyver replikák beszerzése és használata is kerüljön a szabályozás hatálya alá. Európa nyugati felén az airsoftos piaci szereplők és airsoft szervezetek összefogtak és erős lobbitevékenységbe kezdtek, amellyel sikerült egy kis eredményt elérni az Európai Parlament előkészítő döntéshozatala terén.

Az Európai Airsoft Szövetség elnöke közlemény tett közzé a facebookon, amely szabad, tartalom szerinti fordítását közlöm:

 “Kedves Airsoftsport Rajongók!

Mint ahogy az számotokra is ismeretes, július 13-án fontos szavazás volt a lőfegyverek vásárlásának és tartásának ellenőrzéséről szóló 91/477/EGK számú irányelvvel kapcsolatban, amely az Airsoft Eszközökkel is foglalkozott. például replikák, blank firing grenades (gyakorló gránátok? – a szerk.))

A szavazás azon része, amely szeretett sportunkkal foglalkozik, körülbelül egy percig tartott és enyhén szólva is gyors és hektikus volt.

Az eredmény kedvező az Airsoftsportra nézve, mert az IMCO Bizottság (Committee on the Internal Market and Consumer Protection – az Európai Parlament Bizottsága – a szerk.) döntő többsége úgy szavazott, hogy a replikák kerüljenek ki az irányelv szabályozási köréből.

Mondjuk egy kis időbe telt, amíg ezt valóban meg tudtuk erősíteni, mert a szavazásról kiadott dokumentumokat elég nehéz volt értelmezni.

Ez az eredmény egy kis győzelem, de még nem értünk a végére. További egyeztetések fognak következni az Európai Parlament szünetét követően (augusztus 21-én ér véget).

Tudom, hogy nagyon sokan kérdeztek a „blank firing grenade”-ről. Dolgozunk ezen is, és amint tudunk válaszolunk. Kérlek legyetek türelmesek és legyetek tekintettel a szabadságolási időszakra, sokaknak kell a pihenés.

Világossá kell tegyem, hogy nem tudtuk volna ilyen sokat elérni, mások segítsége nélkül. Nem sikerült volna az airsoft piaci szereplők nélkül (http://www.airsoft-european-call.com/), akik összefogtak ezért a közös ügyért, az IMCO Bizottság tagjai támogatása nélkül, akik az ellen szavaztak, hogy a replikák is az irányelv szabályozási körbe essenek, más sportlövész szervezetek és a játékosok kiállása nélkül.

Folyamatosan kapcsolatban álltam Vicky Forddal, az IMCO Bizottság elnökével, és személyesen köszöntem meg neki és a csapatának az Airsoftsport közösségéért végzet munkáját és a tanúsított józan belátást.

Vicky Ford az Airsoftsport közösségnek írt nyílt levelet juttatott el részemre:

 

Kedves Olvasó!

Felkértek, hogy az Európai Parlament IMCO Bizottsága előtt júliusban zajlott, az airsoftot is érintő szavazással kapcsolatban néhány szót szóljak.

Az Európai Bizottság elé került első szövegtervezet nagyon gyengén volt megfogalmazva. Nem kívánt hatással lett volna sok olyan személyre is, akik egyébként legálisan szerezték meg eszközeiket, beleértve az olyan legális tevékenységeket és azok űzőit is, mint a hagyományőrzés, képzés-oktatás, felvonulások, bemutatók, parádék, sportesemények és hát az airsoft is.

Több mint 800 módosító indítványt nyújtottak be az Európai Parlament képviselői, többek között jómagam is. Számos tárgyalást vezettem annak érdekében hogy a lehető legtöbb felmerült kérdést rendezzük. Ahol eltérő vélemények voltak, ott szavazást tartottunk, hogy a többségi álláspont kerüljön rögzítésre.

A képviselők részéről nagy volt annak a támogatottsága, hogy az airsoft jelenlegi jogi megítélése változatlan maradjon. A parlament bizottsága elutasította az Európai Bizottság replikákra vonatkozó javaslatát, és helyette azt javasolja rögzíteni, hogy ezek az eszközök ne legyenek alkalmasak arra, hogy valódi lőfegyverré lehessen őket átalakítani. Nem osztotta továbbá azt az álláspontot, hogy a lőfegyverekkel azonos megítélés alá essenek és így az irányelv hatálya alá tartozzanak.

A parlament kiegészítése egyértelművé teszi, hogy: egy lőfegyver ne tartalmazzon olyan elemeket, amelyeket úgy terveztek, hogy kizárólag úgy lőjenek ki valamit, hogy azt sűrített levegő vagy olyan gáz juttatja ki, amely nem égés hatására keletkezik, vagy amelyeket eleve airsoft vagy légfegyver eszköznek terveztek, és csak egy kis lövedéket lőnek ki korlátozott energiával, és ezeket csak arra a célra lehet használni amelyre szánták őket és nem lehet úgy módosítani, hogy égés hatására felszabaduló hajtóanyag váltsa ki a lövést. (ez egy erősen szakmai megfogalmazás volt, ezért nagyon nyers lett a fordítás, de a lényege úgy gondolom érthető – a szerk.)

Az Európai Parlament első szavazása nem egy végleges döntés. A következő lépés, hogy az Európai Tanáccsal és az Európai Bizottsággal közös tárgyalások kezdődnek. E hármas egyeztetések során gyakran történnek további pontosítások és technikai változtatások.

Nagyon hálás vagyok a számos piaci szereplőnek, sportlövész szervezetnek és az Európai Airsoft Szövetségnek is az általuk nyújtott szakmai segítségért.

 

Vicky Ford Európai Parlamenti Képviselő

 

Képzelhetitek, hogy milyen hosszú és fárasztó volt ideig eljutni és még mindig nincs vége. A folyamat még 2016 végig le fog kötni minket, hiszen a parlament szavazása november 22-én esedékes.

Azt kérem az egész közösségtől, hogy legyetek büszkék a szeretett sportunkra. Ne féljetek kimondani, hogy airsoftosok vagytok és mindenek felett legyetek résen bármerre is jártok.

Mindazokkal akik ebben részt vesznek minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy az airsoft sport alapértékei ne sérüljenek.

Üdvözlettel:

Joachim

Elnök

Európai Airsoft Szövetség”

 

Vicky Ford TV nyilatkozata a témában. (A felirat nyelve változtatható a bal alsó sarokban)

 

Itt pedig a Képviselő Asszony nyilatkozatának magyar fordítása a video alatt: Klikk

 

A szerkesztő a fentiekkel kapcsolatban feltesz egy költői kérdést: miért nincs tisztességes magyar airsoft sportszövetség, amely ilyen kezdeményezésekben aktív érdekképviseletet láthatna el? Miért nincs szervezett magyar airsoft sport? Voltak komolytalan kezdeményezések, most már talán lehetne ezzel érdemben is foglalkozni.

Egyebekben pedig reménykedjünk, hogy a végleges döntéshozatalig nem történik már negatív változtatás. Akinek van esetleg ismeretsége, győzze meg, hogy az uniós döntéshozatalban vagy intézményekben megfelelően képviseljen bennünket :)

 

Ezt is nézd meg

SGR121

Tokyo Marui SGR-12

Legkedvesebb japán airsoft gyártóm, a folyamatosan újabb és újabb eszközökkel előálló Tokyo Marui ismét egy ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>